Бетон на метри от плажа и в Кранево

Животът

29-05-2016, 19:36

Снимка:

Кадър bTV

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Според кмета строителството е започнало скоро, а инвеститорът има необходимите разрешителни

На метри от плажната ивица в Кранево се излива бетон за нов комплекс, а малкото останали зелени площи се унищожават. Оказва се, че строителството е в най-северната част на плажа, в близост до резерват Балтата.При проверка на площадката се намират двама работници,  които ограждат терена. Според кмета на селото строителството е започнало скоро, а инвеститорът има  необходимите разрешителни, съобщава bTV. 
„Всичко е абсолютно  законно. Към даденият момент  има двама човека, които консервират  обекта за летния сезон, знаете че имаме забрана за строителство", Румен Николов, кмет на село Кранево.
Разрешителното е за строителство на осем двуетажни вили и е издадено от главния архитект на  Балчик.  Територията е била решена, допусната за урбанизиране още 1984 г., след това 2011 г. е влязла в регулацията на селото”, коментира арх. Анна Демирева – главен архитект на община Балчик.
По думите ѝ макар че на мястото нямаме белези за урбанизация, територията е  част от населеното място.
„Както в градове като Несебър, като Балчик имаме територия граничеща с морето, така се случва и с тази територия, тъй като е предмет на действащия план", допълва тя.
Презастрояването на крайбрежието обаче не се харесва на хората.
„Близката зона до плажа, зелената зона и самият плаж не би трябвало да бъдат застроени”, коментират местни жители.
Александър например смята, че не е редно, тъй като „пречи на хората да плажуват спокойно, а и засягат доста интереси”.
Въпреки че теренът е включен като част от селото, това не си личи. Причината – общината няма пари за изграждане на инфраструктура и затова  всеки инвеститор сам си стои път.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"