От Тутракан започва похода "По пътя на четата на Таньо войвода"

Добруджанци

30-05-2016, 09:35

Снимка:

portal-silistra.eu

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паметник на писателя Николай Хайтов бе открит в Тутракан

За трийсет и първи път

От Тутракан днес започва трийсет и първият традиционен поход "По пътя на четата на Таньо войвода" под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.
Походът се подготвя с подкрепата на музеите и общините Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово и Министерството на образованието и науката.
Това съобщиха от културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" - основен организатор на похода.
Походът ще започне с шествие в Тутракан и поднасяне на венци пред паметниците на Левски, Панайот Хитов, Суворов и ген. Киселов. Ще има преглед на маршовата и патриотичната песен. По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край с. Пожарево.
На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата гибел четата е разбита.