Р.Кънев: Търсим за президент независим кандидат, подкрепен и от ГЕРБ

Политика

30-05-2016, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С театъра, който разиграва, Първанов трасира пътя на някакъв олигархично-патриотарски проект, с друг кандидат, смята лидерът на ДСБ

На България е нужен независим, равноотдалечен от политическите партии, десноцентристки кандидат за президент, който да бъде гарант за проевропейската ориентация на България.
Това заяви в Русе председателят на ДСБ Радан Кънев след първото заседание на новата структура на партията – изпълнителния съвет, предаде БГНЕС.
„Президентът трябва да бъде гарант за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и гарант за радикална реформа в българското правосъдие. Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в центъра и вдясно“, заяви още Кънев. Той коментира, че въпреки отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, тази тема не е затворена за ДСБ. Според него това е верният път, за да не се допусне ляв президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната.
В същото време ръководството на партията категорично отхвърля възможността за съвместно участие с четири от политическите формации. „Националпопулистки формации от рода на "Атака" или ПФ и формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм от рода на ДПС и на ДОСТ, не могат да бъдат наши партньори. Ние имаме и с едните, и с другите коренно различни възгледи, идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес“, каза Радан Кънев.
Той не пожела да коментира дали вече са набелязани конкретни имена за кандидат за президент, аргументирайки се с реакцията на ГЕРБ след обявяването на подкрепата на ДСБ за Плевнелиев. „Тази дребнава реакция наистина ме стресна и разочарова. Ние искаме президент, който да бъде избран, да спечели от първи тур, да не допусне левицата изобщо да застраши президентския пост, а не някой да си го пришие на ревера. Ние нищо няма да спечелим като партия, защото този президент няма да е свързан с нашата партия. По тази причина не можем да споменем имена, защото мен ме е страх, ако кажа сега Борисов, Цветанов след това няма да го допусне да се кандидатира“, заяви Кънев. Според него, ако всяка партия, особено в РБ, използва президентските избори, за да си „мери мускулите“, президентският пост ще бъде буквално подарен на левицата.
По отношение на евентуалната кандидатура на Георги Първанов за президент, Радан Кънев бе категоричен, че лидерът на АБВ няма шансове, защото е символ на олихаргията и на разцеплението на левицата, което левите избиратели няма да му простят. „Г-н Първанов няма грам абсолютно никакви шансове да докрета до балотаж на тези избори. Така че той много умело се превръща в център на внимание, при положение, че той би бил една убийствено слаба кандидатура, ако се яви. Всъщност с целия този театър той трасира пътя на някакъв олигархично-патриотарски проект, с друг кандидат, с който ще се опитат да изпреварят БСП на изборите. Но не ме правете на анализатор, пък и аз мисля, че Първанов вече трябва да го анализират театралните критици, не политическите анализатори“, каза Кънев.