МВР няма да злоупотреби с данните от мобилния трафик

Общество

30-05-2016, 10:53

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да има злоупотреба с данните, предоставяни от текомуникационните оператори. В това увери заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов след приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения.

Тенденцията през последните две години е към намаляване от 1/3 на 1/5 на исканията за използване на данни, същевременно се увеличават отказите на съда. Твърденията за полицейски произвол при получаване на разпечатки от телефони или имейл адреси, са неоснователни, коментира Ципов в предаването “Денят започва” по БНТ. Той посочи, че ще се искат трафични данни, а не лични и по никакъв начин не става въпрос за специални разузнавателни средства.

“Не става дума за специално разузнавателно средство нито за способ. Последните няколко дни в общественото и медийното пространство се говореше за подслушване, за достъп до лично съдържание - категорично не става дума за това. Става дума за т.нар. трафични данни. Да има лични данни в тези трафични данни, но това не са такива данни, които са свързани с имената на лицето, с адреса. Става дума за това да бъде идентифицирано лицето, което е набрало един съответен телефонен номер, дали този номер е негова собственост или на друго лице, което ползва, лицето до което се е обаждало, съответното същото важи и за размяна на имейл кореспонденция”, заяви Ципов.