Започва Нестинарският празник в село Българи

Нестинарски игри, кулинарен базар и 3D прожекции ще зарадват посетителите на фестивала

В ранното утро на 3-ти юни (петък) черковният камбанен звън в село Българи ще даде началото на традиционния Нестинарски празник. Той ще събере жители и гости на странджанския край, които жадуват да се срещнат отблизо с нестинарските традиции и обичаи, характерни единствено за югоизточния край на страната.

Програмата на фестивала ще бъде наситена от интересни събития, автентични ритуали и много народна музика. В църквата „Св. Св. Константин и Елена” ще бъде отслужена празнична литургия за освещаване на иконите за здраве, след което те ще бъдат изнесени и пренесени до параклиса в местността Конака. Шествието ще бъде придружено от мелодия в изпълнение на тъпан и гайда.

В 14:30 ч. ще бъде запален „Нестинарския огън” и всички присъстващи ще се хванат край него на хоро. От 16:00 ч. пък, в посетителския център, гостите на събитието ще могат да видят прожекцията на българския 3D документален филм „Стъпки в огъня” и автентичната изложба „Пътя на нестинарството”.

Същата вечер фестивалът ще зарадва своите посетители с кулинарен базар и богата фолклорна програма, а в 21:30 ч. край огъня ще започнат и атрактивните нестинарски игри.

Празникът ще продължи и на следващия ден, когато ще бъде проведено шествие с иконите до „Аязмото” и „Одера” на Св. Елена, съпроводено от тъпан и гайда.

Община Царево кани всички жители и гости на града да се включат във вълнуващото преживяване, което гарантирано ще остави горещи спомени в техните сърца.