Система за 17 млн. лв. ще се бори с градушките в страната

Мисия

30-05-2016, 16:58

Снимка:

министерство на земеделието

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър Танева представи новия вид защита във Велико Търново

Нов модел за противоградова защита ще бъде въведен над всички земеделски територии на страната. Това заяви във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Реформата включва изграждането на допълнителни 32 площадки за защита от градушки. Системата покрива площ от над 33 млн. дка. „Това са всички земеделски площи на България. С досегашната система се обхващаха малко над 10 млн. дка. Тя ще става по досегашния метод ”, коментира пред журналисти Танева.
Годишна такса между 68 и 90 ст./дка ще трябва да заплащат фермерите след стартирането на системата. „Имаме възможност тя да бъде приложена още през следващата година. Таксите ще бъдат изисквани от фермерите от по-следващата година, когато системата се уточни в детайли”, информира земеделският министър.
Близо 17 млн. лева са необходими за въвеждането на новия модел. Той ще бъде представен за одобрение от финансовия министър. В проекта е предвидено и закупуването на два самолета, които ще се борят с градушките – способ, заимстван от Гърция и Израел. Със средствата ще бъдат закупени и системи за управление на самолетите и радари. „С оглед на климатичните проблеми, е необходимо в дългосрочен план да планираме защитата и да използваме всички постижения на науката”, коментира Десислава Танева.
Всички браншови организации подкрепиха модела. За първи път и застрахователите са „за” въвеждането на реформата, коментираха експертите. Решенията бяха взети след работна среща на министър Танева с представители на земеделски браншови организации в България, на Българската академия на науките и на Асоциацията на застрахователите. Тя се проведе в сградата на Държавен фонд „Земеделие” във Велико Търново. По време на срещата стана ясно, че Велико Търново е един от регионите, които ще се справят с градушките чрез самолетен способ. Чрез него се осигурява защита на урбанизираните територии. Този способ позволява и борба с другите природни катаклизми като засушаването и сланите.