31 май - Световен ден без тютюнев дим

Стандартизираните опаковки, нека бъдем готови за тях

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето от тютюневите изделия и намаляването на употребата им. За 2016 г. темата за Световния ден е: „Стандартизираните опаковки, нека бъдем готови за тях".

Регионална здравна инспекция - Добрич провежда информационна кампания, насочена към различни възрастови и целеви групи. Тя включва интерактивни обучения с учениците от ПЗГ „Тимирязев" Каварна, СОУ „Н. Вапцаров" Генерал Тошево", СОУ „Йордан Йовков" Тервел, ПМГ „Иван Вазов" Добрич; дебат на тема „Пушенето - мит и реалност" с ученици от СОУ „Христо Смирненски" Крушари, ПМГ „Иван Вазов" Добрич. Освен това ученици от девети клас на ПГ по туризъм „П. Яворов" Добрич изработиха тематични колажи.

Направена е скринингова кампания за измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат (Smoker lyzer) с изнесени кабинети в средно общообразователни училища, професионални гимназии, учителски колективи и институции в Добрич, Тервел, Генерал Тошево, Каварна, Балчик, Крушари.

Днес също ще се правят безплатни консултации и измерване с апарат Smoker lyzer в кабинета за отказване от тютюнопушене в РЗИ на ул.„Кирил и Методий" № 57.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смърта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г. епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.