Продължава делото за убития от паднало дърво Пейо

Младият бургазлия бе затиснат от кестен, пресичайки пешеходната пътека пред общинския паркинг на ул. „Гурко”

Още следствени действия са необходими, за да се изясни има ли виновен, който трябва да бъде пратен на съд за нелепата смърт на 26-годишния Пейо Янчев на 17 септември 2012 г. Това става ясно от определение на Бургаския окръжен съд, с което е отменено постановление на Окръжна прокуратура за прекратяване на наказателното производство и случаят е върнат за доразследване. Инцидентът получи широк обществен отзвук. Около 10 ч. на 17 септември преди 4 г. младият бургазлия пресича зебра пред новопростроения общинския паркинг на ул. „Гурко”, когато конски кестен, засаден по портала, се срутва и го затиска. Янчев издъхва няколко часа по-късно в болницата. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу виновно лице, а близките на жертвата заведоха граждаски иск срещу местната власт. 
Наследниците – малкият син на Пейо, жена му и родителите му получиха рекордно обезщетение от над 600 хил. лв. Финалът на делото бе преди година. Краят на наказателното производство обаче все още не е ясен. Окръжна прокуратура приема, че обвинението за смърт по непредпазливост не е доказано и прекратява разследването в началото на 2016 г. Според прокурора „липсват конкретни и ясни, безпротиворечиви доказателства, че някое длъжностно лице от състава на назначените в периода на 2010 г. – 2012 г. експертни комисии, немарливо или поради незнание да не е изпълнило задълженията си.” 
В постановлението за прекратяване се твърди, че причината за падането на кестена е силният вятър. По гражданското дело също бе извършена експертиза за здравословното състояние на дървото. Заключението й е категорично - само по външния статус на растението има достатъчно белези, по които специалистите да забележат, че то е болно и опасно, следователно е трябвало своевременно да бъде отсечено. Прокурорското постановление за прекратяване на наказателното производство е обжалвано от бащата на Пейо – Алексей. В крайна сметка окръжният съд, по-конкретно съдия Георги Пепеляшев намира, че изводите на прокурора за необосновани, тъй като по делото не са изяснени въпросите доколко строителството на паркинга е повлияло върху устойчивостта на дървото, има ли нарушен нормативен документ при строителните работи и ако има от кои длъжностни лица е нарушението. Прокуратурата е протестирала възобновеното разследване пред Апелативен съд – Бургас. Той все още не се е произнесъл, пише 24 часа.