След матурите може да има много разплакани ученици

Животът

31-05-2016, 16:28

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата разследва данни за купуване на отговорите на матурите

Възможно е бургаските ученици да не са много добре подготвени

Учениците от 7 клас, които се явяваха на матура по математика, масово не са решили задачите, споделиха за BurgasNews проверяващи. Очаква се огромен процент на двойките тази година в Бургас. Много от седмокласниците се оправдават със сгрешена задача.
"Няма сгрешена задача. Това е отговорът на МОН." Това заяви днес зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в отговор на въпрос за условието на задача №20 от първия модул в теста от външното оценяване след VII клас. Провокирани от коментари на учители по математика, вчера повдигнахме въпроса за условието на задачата чрез публикацията "Драма с изпита по математика: Как ще се оценява сбъркана задача?". Днес експерт по математика от МОН заяви, че задачата може да се реши, което е безспорно, и че условието не е сгрешено, а просто трябва да се чете внимателно.  
Изводът е, че просто бургаските ученици не са подготвени достатъчно добре за кандидатстване в гимназии и техникуми. "Ако не се промени скалата за оценяване на матурите, ще има масова сеч", казаха проверяващи. Очаква се това да стане всеки момент. Така критериите за тройка ще се променят и няма да се наложи стотици деца да се явяват отново на матура наесен. Скалата за оценяване е от 2008г. и не е променяна до сега. За да си изкарал поне "Среден 3" са нужни 23 точки. За "Отличен" - 95 от възможни 100.  
Междувременно изненада очаква ученици и родители, които се опитват да научат нещо повече от сайта zamaturite.com. Той се промотира като сайт, където могат да се проверят резултати и да се прочетат всички новини около матурите. Опитате ли се да го отворите обаче, попадате на порно сайт с наименование "Хамстер". Много е възможно той да е разпространител на вируси, които да нападнат компютрите на загрижени родители.