БДЖ подарява на деца в неравностойно положение пътуване с парен локомотив до Банкя по случай 1-и юни

Животът

31-05-2016, 19:56

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. Инициативата е по случай Международния ден на детето – 1-и юни. Тазгодишното пътуване ще бъде до Банкя, където от местната община ще се погрижат за приятния престой на малчуганите в градчето. Събитието ще се осъществи със съдействието на Дирекция „Социални дейности” към Столична община.

В специалния влак ще пътуват деца заедно с техните придружители от Кризисен център „Вяра, надежда и любов”, от Център за работа с деца на улицата, от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Екзарх Йосиф” и „Патриарх Евтимий”, както и от ЦНСТ „Алеко Константинов” и „Иван Вазов”.

На 1-и юни детският влак, теглен от парен локомотив, ще посрещне своите гости на първи перон на Централна гара София в 10:00 ч. Влакът ще потегли в 10:30 ч. и ще се движи по маршрут София – Банкя – София. По време на пътуването всяко дете ще получи книжки, специално предоставени от издателство „Фют”.

Атракционният влак ще пристигне в Банкя в 10:55 ч. На гарата малките пътници ще бъдат посрещнати с песничка, която ще бъде изпълнена от възпитаниците на 25 ОДЗ „Изворче”. След това децата ще посетят специално обособен кът с игрално-развлекателни съоръжения. На връщане влакът ще потегли от Банкя в 12:25 ч. и ще пристигне на Централна гара София в 12:49 ч.

Детският празник, организиран от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, ще завърши с обяд и забавления с балони по време на пътуването към София.

Кратка историческа справка за парен локомотив № 05.01

Парен локомотив № 05.01 е произведен в локомотивна фабрика Fr. Krupp Essen – Германия през 1941 г. Той е представител на най-бързите парни локомотиви (конструктивна скорост 120 км/ч) в историята на българските железници. Възстановен е отново за движение през 2010 г. в Локомотивно депо София.