За всяка болка има билка

Вижте кое какво лекува

За всяка болка има билка. Отдавна българинът знае, че тревите имат скрити свойства, но не винаги ги използва за тях. По една или друга причина често посягаме не към народните илачи, а към хапчетата, пише zdrave.to. Най-често хората не знаят обаче коя билка за каква болежка е. За да се промени това ви предлагаме кратка справка:

Липа

Липата е дърво, чиито листа и цветове са признати наред с билките, растящи ниско по земята. Чаят от липа се прилага при остри проблеми с дихателни пътища и други температурни състояния. Има диуретично свойство и е подходящ за заболявания на пикочните пътища.

Магданоз

Сред подправките - билки, няма как да пропуснем магданоза. Той, както и събратята си, предпазва от формирането на тумори, но отделно от това внася в организма редица витамини и минерали. Съдържа желязо, калий, калций, фосфор и цинк. Съединенията им оказват уникален здравословен ефект върху организма

Босилек

Боселекът еосновен разрушител на канцерогенни клетки. Дори при вече образували се такива, той ограничава растежа им.

Куркума

Тя и доста известна подправка, куркумата е също и билка, с признати противоракови свойства. За целта се приема около половин чаена лъжичка на ден.

Мащерка

Главната съставка на тази билка е тимол. Тя се смята за основен противовес спрямо ракови образувания и се използва за лечение на такива, като рак на устата например. Отделно от това, мащерката се използва и за лечение на грипни състояния, като укрепва цялостно организма и се бори с бактериите.

Копър

Освен, че е перфектна подправка за множество гозби, копърът стимулира производството на антиоксиданти. Те спомагат за неутрализиране свободните радикали в организма, които в противен случай се натрупват и водят до заболявания. Добър е и за подобряване на стомашните функции и чревната перисталтика.