Бургас забрани носенето на бурки

Предвидената за нарушители глоба ще бъде от 500 до 5000 лв.

Бургас забрани носенето на бурки след близо час обсъждания в Общински съвет - Бургас. Докладната записка за промяна на обществения ред и сигурност бе подкрепена от 34 съветници. Седмина се въздържаха, а един гласува "против". Предивдената глоба ще бъде между 500 и 5000 лв. 

Докладната, която бе внесена от Георги Дракалиев, бе подкрепена от цялата група на НФСБ. Ангел Божидаров дори благодари на колегата си, че го е изпреварил с тази идея.

Точката обаче раздели мнозинството от ГЕРБ, като част от тях заявиха, че ще гласуват "въздържал се". Причината е, че в най-скоро време законът ще бъде гласуван на национално ниво и се очаква да бъде приет за цялата страна. Около това мнение се обедини и групата на БСП, които също изявиха принципна подкрепа за забраната, но заявиха, че в сегашното предложение има няколко слабости и би било по-добре това да се гласува от парламента. Очаквано твърдо против предложението се обяви Шерафет Мехмед от ДПС.

"От 50 години не съм видял хора с бурки, дори в областта и общини, като Руен и Айтос. Община Бурас изповядва традиционния ислям. Никога не  имало бурки и няма да има бурки. Но аз като един мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Това е един атрибут от религията. Може ли да тръгнем срещу вярата? Днес бурките, след два месеца срещу забрадките? " попита Шерафет Мехмед от трибуната на общински съвет.