Краля на футбола Пеле продава благотворително трофеите си

Спорт

01-06-2016, 15:03

Снимка:

edition.cnn.com

Автор:

Превод и редакция Мила Иванова

Всичко от Автора

Oчакваният общ приход е $ 5,1 милиона

Колко бихте платили за да притежавате репликата на митичната  Световна купа от 1970 г спечелена от Бразилия., притежание на  Пеле?

Най-големият играч  в историята на футбола  Едсон Аранчис до Насименто, по известен като Пеле, е обявил на търг трофеите спечелени от него  в цялата му спортна кариера - от медалите, спечелени на Световни първенства,  до футболните обувки, които е носил във филма "Бягство към победата".
"Беше трудно решение, но грижата за тези трофеи отнема много време, а и знам, че ако ги обявя на търг, бих могъл да помогна на каузи, които са важни за мен."
Най-ценният артикул за продажба е реплика на Световната купа, спечелена за трети път от Бразилия през 1970 г. Стартовата цена на трофея в аукциона е $ 600 000, а за всеки един от медалите на Пеле се очаква цена от $ 200 000.
Търгът се провежда за три дни от аукциона Жулиен Хаус, Лондон. Ще бъдат представени 2000 предмета, собственост на митичния  Пеле, а очакваният общ приход е $ 5,1 милиона.
"Дарявайки голяма част от сумата на моя роден клуб Сантос, се надявам моите фенове да станат притежатели и на част от моя живот",  коментира Пеле,  който със своите 1283 гола все още държи Световния рекорд в Гинес.

"Надявам се, че феновете ще оценят тези предмети и ще споделят моята история с децата си и идните поколения", коментира великият футболист и допълва: "Ще даря част от приходите и на най-голямата педиатрична болница (Малкия Принц) в Бразилия."

Припомняме, че 75-годишният футболист прекарва голяма част от последната година в болница, заради проблеми с простатата, гърба и операция на тазобедрената става.
Предвижда се търгът да се проведе на 7-9 юни и ще бъде предаван онлайн, позволявайки на потенциалните купувачи от цял свят да участват в него.

Ето и най-ценните неща, за които ще се наддава:
*Личната му реплика на световната купа "Жюл Риме" (оценява се на 400 - 600 хил. долара)
*Златните медали от СП 1958, 1962 и 1970 г. (100 - 200 хил. долара всеки един)
*Топката от хилядния му гол в световния футбол (40 - 60 хил. долара)
*Златният пръстен за шампионската му титла с Ню Йорк Космос от 1977 г. (30 - 40 хил. долара)