Не купувайте слънчеви очила и надуваеми играчки от сергии – опасно е!

Животът

01-06-2016, 16:46

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Тръгват масови проверки на нерегламентираните обекти

Да не си купуваме слънчеви очила и надуваеми детски играчки от сергии и нерегламентирани обекти, препоръчват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Само за миналата година те са констатирали, заедно с КЗП, че 24% от слънчевите очила на пазара представляват потенциална опасност и са без документи и маркировка. От днес до 9 юни Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и КЗП проверяват търговските обекти за нарушения при продажбата на слънчеви очила и надуваеми детски играчки.
Най-разпространеното несъответствие при надуваемите детски играчки са режещите ръбове, които често довеждат до нараняване на детето, каза Мирослав Йотов от главна дирекция "Надзор на пазара".
Председателят на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор, Стефан Цанков, съветва потребителите да внимават от къде пазаруват и обясни къде откриват най-големи нарушения, съобщава Дарик.
На всеки един артикул трябва да присъства СЕ маркировката, инструкции за употреба на български език, а при детските продукти е нужно те да присъстват и на самия него, поясни Цанков.
Проверяващите се натъкнаха на слънчеви очила, които не отговарят на изискванията още при първата си проверка в столичен китайски магазин.