Всенародно поклонение за Деня на Ботев

България се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Паметник на Христо Ботев ще бъде открит в Каварна за 140-годишнината от гибелта на поета революционер. Бюст-паметникът на националния герой, изваян от скулптора Любомир Добрев, се извисява в градския парк. За тържествената церемония се очаква председателят на общонародната фондация "Христо Ботйов" Боян Ботйов.

Всенародно поклонение за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България започва от 11.00 часа край паметника на връх "Околчица" във Врачанския балкан с възстановка на последния бой на Ботевата чета и гибелта на поета-революционер. Възпоменателният митинг се провежда в рамките на "Ботеви дни-2016" във Враца, посветени на 140-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Пловдивчани ще почетат загиналите за свободата на България с поклонение пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина от 11,30 часа. Слово ще произнесе носителят на Награда "Пловдив" за 2015 година в раздел "Художествена литература" Недялко Славов. За първи път 2 юни като Ден на Ботев и загиналите за свободата на България се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Отбелязването на 140-та годишнина от гибелта на Христо Ботев в Калофер ще започне в 10,00 часа с панихида за загиналите за свободата на България, която ще бъде отслужена на централния площад в града. От 11,00 часа ще започне приемането на строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. По време на митинг-поклонението слово за живота и делото на поета-революционер ще изнесе областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров. Програмата продължава с пресъздаване на фолклорни обича и възстановка в чест на Христо Ботев.

Ученици от бургаски училища ще изнесат рецитал по повод 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Рециталът ще е на открита сцена "Охлюва" в Морската градина от 11.20 часа.

В 11.45 часа на пл. "Хаджи Димитър" в Сливен ще се състои общоградско поклонение за Деня на Ботев и на загиналите за народна свобода.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета - революционер в градския парк в Разград ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Общоградското поклонение ще се състои от 11.00 часа. Преди това на седмия етаж на Областната администрация ще бъде открита изложба "Военните паметници в област Разград", по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В Плевен тържественото отбелязване на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще започне в 11:30 ч. пред паметника на Христо Ботев, издигнат на едноименния булевард в града. Общоградското възпоменателно тържество е организирано от Община Плевен с участието на представителна част на Плевенския гарнизон и Общинския духов оркестър.

С ритуал от 11,30 часа пред Паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали ще бъде отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Организатор на събитието е община Кърджали.

Шуменци тържествено ще отбележат Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал". Церемонията ще започне в 12.00 ч., когато ще засвирят сирените в града. Слово за Деня на Ботев ще произнесе областният управител Донка Иванова. Граждани, неправителствени организации, държавни и общински институции, научни и просветни заведения и политически партии ще поднесат венци и цветя пред паметника в знак на признателност към безсмъртните герои.

Церемония по повод на 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще се състои от 11,30 часа пред Паметника на свободата в Русе.

С поднасяне на венци и цветя в Ловеч ще бъдат отбелязани 140 години от героичната и трагична гибел на поета и революционер Христо Ботев. От 11.30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници, а след това и на паметника на Тодор Кирков в кв. "Вароша".

На централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, от 12.00 часа, ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. Ще бъдат поднесени цветя на паметниците на загиналите за свободата на България.

В кюстендилското с. Горановци, пред паметника на 40-те загинали горановци от трите войни, също ще бъде отбелязан 2 юни. Началото е в 9.30 часа.