Международен детски фолклорен фестивал за четвърти път в София

Афиш

02-06-2016, 11:52

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

От 1 до 5 юни на различни сцени в столицата деца ще представят фолклора на родните си страни

Тази година фестивалът се провежда в началото на лятото и с ден повече, обогатявайки и културната си програма. Добилият вече популярност проект се реализира от сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София", с подкрепата на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче" - София, съорганизатор е Столична община район Младост. Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони".

Вече четири години фестивалът успешно изпълнява своята мисия - да запази и покаже традициите както на българския фолклор, така и на гостуващите детски групи от цял свят, представящи фолклора от своите страни.

Тази година фестивалът ще се случва на няколко сцени в столицата и на сцена в гр. Сливница, партньор на фестивала. На 1-и юни от 19 ч. ще се състои официалната церемония по откриване на фестивала лично от кмета на район Младост - д-р Цвета Авджиева. На откриването ще присъстват и официални гости. Мястото е традиционно известно - откритата сцена в парка срещу сградата на община Младост в жк Младост 3. На 2-и юнивсички чуждестранни участници ще се изявяват в читалището в село Бистрица.

На 3-и юни, отново на открита сцена в парка пред община Младост, децата от чуждестранните групи и ансамбъл „Пламъче" ще проявят своите творчески заложби, като покажат няколко урока с детски хора и игри от своите държави. 4-и юни ще бъде доста богат на съдържание от зори - в 10 ч., на открита сцена Лятна естрада в Борисова градина, ще се проведе концерт под мотото „Вярвам в доброто" - по традиция денят за изява на деца от социални домове и деца лишени от родителски грижи.

Същия ден от 15 ч. стартира първият Национален детски фолклорен конкурс „С пламъче в сърцето" на открита сцена в парка срещу сградата на община Младост, а от 16 ч. чуждестранните групи ще зарадват жители и гости на гр. Сливница, на площада на града, а местния ансамбъл „Сливница" към НЧ „Съзнание - 1907г" ще открие концерта. Програмата на 4-и юни ще приключи с тържествен концерт от 19 ч., на откритата сцена отново в парка пред община Младост, в изпълнение на ансамбъл „Звездица" Димитровград и ансамбъл „Пламъче".

Последният фестивален ден и закриване на фестивала - 5-и юни ще е на лятна естрада в Борисова градина от 15 ч., като преди това от 13 ч. чуждестранни и български участници ще дефилират с пъстри костюми в центъра на София /бул. „Витоша", ул. „Солунска", ул. „Г.С. Раковски"и др./ под звуците на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, станал емблема на фестивала от второто му издание. Всички изяви в петте дни са с вход свободен.
Участие в Международния детски фолклорен фестивал ще вземат между 800 и 1000 деца на възраст между 8 и 14-годишна възраст от България, Полша, Чехия и Турция.
Организатори на фестивала: Сдружение „Международен детски фолклорен фестивал София", Детско юношески танцов ансамбъл „Пламъче" - София. Съорганизатор е СО район Младост.

Фестивалът е включен в събитията на Столичен район Младост, част от календара на културните събития на Столична община за 2016, в раздел „Събития на столичните райони".