Стартът на новата транспортна схема се отлага

Проблеми с електронните табла причиняват забавянето

Новата транспортна схема няма да тръгне от месец юни, както беше замислено. Зам.-кметът Руска Бояджиева обасни ,че в момента се правят тестове на таблата по спирките. "На места се появяват проблеми и ги отстраняваме. Дълъг е процесът. Силно се надявам, че до края на месеца и електронната билетна система, и самите табла ще заработят. Искаме да имаме разумна увереност, че в момента, в който стартираме, възможността от грешки, ще бъде сведена до минимум. Надявам се до края на месеца да бъдат проведени всички тестове и да стартираме с преходния период на действие на двете билетни системи - електронната и хартиената", каза Бояджиева. Тя допълни, че идеята е първо да се тества всеки един от обектите поотделно и след това да се тества наведнъж цялата система. Поне седмица преди старта гражданите обаче ще бъдат уведомени кога ще тръгне новата система, увери Бояджиева. Самата тя не се ангажира да каже кога точно ще стане това.
Относно множеството искания на граждани за преференции на новите карти за работещи Бояджиева уточни, че се търси вариант и има идея, но все още няма решение каква отстъпка да се ползва и по какъв механизъм да стане това. 
Това, което таксиметровите компании искат при пускане на новата транспортна схема, е те да бъдат допускани в бус лентата. Това няма как да стане, коментира още Бояджиева. "Основната цел на общината е да защити обществения интерес. По отношение на обществения транспорт той има ясно количествено отношение. Когато в автобуса се возят  80 човека, те не могат да се съобразяват с едно такси, в което максималният капацитет е трима пътници", каза тя и допълни, че пускането на такситата в бус лентите би създало препятствия.