Вадят стари рецепти за Празника на гърнетата

Добруджанци

02-06-2016, 14:50

Снимка:

Добруджанска Зимница

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Поредното издание е на 18 юни в село Телериг

Майстори-кулинари ще извадят стари рецепти за автентични добруджански ястия на Празника на гърнетата, съобщават от община Крушари.

Осмото издание на кулинарния форум ще се състои на 18 юни в село Телериг. Своеобразен домакин на проявата ще бъде народното читалище "Стефан Караджа", което отбелязва 80-годишнината от своето създаване.

Майсторите могат да спечелят журито и публиката на конкурса с чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници, приготвени в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен или тавичка, посочват организаторите. След дегустацията и връчването на наградите гозбите ще бъдат разпродадени на празника.

Надпреварата ще събере и майстори-винари, които могат да представят в конкурса "Бучни пръчка, пий вино" своята продукция от местни добруджански сортове.

Своеобразната кулинарна академия на Добруджа ще отвори и пазар "Насред село, на мегдана", на който се очаква стопани да предложат натурални домашни продукти - мед, мляко, сирене, плодове, зеленчуци,конфитюри, лютеници, туршии, цветя, билки и подправки.През целия ден самодейни състави от Добричка област ще представят богатството на добруджанския фолклор.