Германия призна арменския геноцид, Анкара отзова посланика си

Свят

02-06-2016, 17:30

Снимка:

AFP

Автор:

Превод и редакция Мила Иванова

Всичко от Автора

Единодушното решение на парламента разгневи Турция

Германският Бундестаг прие с абсолютно болшинство резолюцията, според която признава масовото убийство на арменци в Османската империя за геноцид, съобщи Би Би Си.

 

Сред депутатите само един гласувал против предложението, а един се въздържа. Документът е назован „В памет на геноцида на арменците и други християнски малцинства в Османската империя преди 101 години.“ В него думата „геноцид“ се използва четири пъти.

Според някои данни убитите арменци в Османската империя през 1915 г. достигат 1.5 млн. души. Властите в Турция твърдят, че цифрите са преувеличени и че част от загиналите са били жертва на размирици в страната.

Турция на няколко пъти се противопоставя на вота в Бундестага, в резултат на което Турция е изтеглила  посланика си в Германия "за консултации" а президентът Ердоган обяви, че той и посланикът ще "седнат заедно за да обсъдят въпроси, които имат потенциала да повлияят на отношенията между Германия и Турция". От Анкара има дори заплахи, че решението може да се отрази на споразумението за ограничаване на имиграцията договорено с ЕС.

Над 20 нации вече признаха геноцида. Сред тях са такива като Франция и Русия.