Министър Зорница Русинова открива ромския фест „Отворено сърце”

Велико Търново Лайф

03-06-2016, 08:37

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще го закрие вицепрезидентът Маргарита Попова

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще открие днес от 14:00 ч. във Велико Търново 13-тия ромски фестивал „Отворено сърце”. Откриването ще в парк "Марно поле", а при лошо време – в Община Велико Търново. В събитията ще участват над 2000 деца, ученици и младежи от над 100 училища и детски градини в цялата страна. Те ще бъдат уважени още от заместник-министъра на образованието Красимир Киряков, посланика на Южноафриканската Република Н.Пр. г-жа Ванеса Калвърт, Н.Пр.Гюро Катарина Викьор, Посланик на Кралство Норвегия, Н.Пр. Том ван Оорсхот, Посланик на Кралство Нидерландия в България, заместник-посланика на Австрия Н. Пр. Томас Щьолцл, представители на неправителствени организации и други официални лица. Фестивалната програма ще приключи на 5-ти юни на обяд, когато вицепрезидента Маргарита Попова ще награди най-добре представилите се групи за трите дни в категориите "Най-добро ателие" и "Най-добра група", а кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще връчи Голямата награда.

За тринадесета поредна година Център "Амалипе" и Община Велико Търново организират Международния детски ромски фестивал "Отворено сърце". От 18,00 ч. тази вечер ще се проведе шествие на участниците по централната улица на В. Търново, което ще премине под мотото "#Ние сме равни". Паралелно с фестивалната програма, на 4 юни от 11,00 до 13,00 Посланическата група за ромска интеграция и Център "Амалипе" организират Кръгла маса "Ранното детско развитие - ключ за образователната интеграция на ромските деца и младежи", на която ще бъдат представени успешни модели за интеграция на ромските деца в детските градини, училищата и университетите.

За всички посетители и гости на Велико Търново ще има Аудио-визуално шоу "Звук и светлина", което ще започне от 21:00ч. днес и утре.  

Програмата на Фестивала съчетава традиции, занаяти, елементи от приказния и музикалния фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси, представени по неповторим начин от децата на България и останалите държави, участващи във Фестивала. Освен традиционните и модернизирани ромски, български и турски танци, цветната феерия по време на Фестивала ще бъде допълнително обогатена от кръшните индийски танци, възстановка на обичая „Къносване“, руският танц с ветрила „На крилете на вятъра“. Участниците ще проведат и ателиета, където всеки един посетител може да се включи и прояви творчество.