Чудото на нестинарството тази вечер осветява Българе

Туризъм

03-06-2016, 13:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Царево представи своите забележителности на ”Beograde Manifeste 2016”

В туристическия информационен център на Царево ще има прожекция на филма „Пътят на нестинарството”

В нощта на 3 срещу 4 юни, денят на Св. Св. Константин и Елена, село Българи отново ще бъде завладяно от нестинарската магия. Тогава започва празничната програма с традиционните нестинарски игри в чест на  „Св. Св. Константин и Елена”. Празненствата от години се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите.
Програмата на празника започва рано сутринта в 9:00 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. В 9,30ч. те ще бъдат изнесени, облечени в "Конака" и ще поведат шествие до аязмото за водосвет. В 14:30 часа ще бъде запален огънят за нестинарите. В туристическия информационен център на Царево ще има прожекция на филма „Пътят на нестинарството”. От 21.30ч. започват нестинарските игри. 
История на влизането в огъня
Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време езически ритуал да запази основните си черти и до днес. Преди повече от две хилядолетия тракийските царе, които били и върховни жреци, единствени имали право да встъпват в контакт с боговете, да отправят към тях молби и питания, а след смъртта си да бъдат обожествявани. Преди да влезе в свещеното място, царят-жрец танцувал заедно с най-приближените си аристократи – неговите мисти. Само той играел върху жаравата на огъня, горящ пред вратата на хероона (храм на хероя – царския предшественик). Влизането в огъня го свързвало с боговете, за да се допита до тях. След този контакт той излизал пред народа си и оповестявавал божествената воля и промисъл.
Отгласи от този ритуал се наблюдават при съвременните нестинарски игри в Странджа. Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на светеца. Между тях единствено главният нестинар или нестинарка, носейки иконата на обожествения цар Константин, т.е. на хероя, може да встъпи в контакт с него и да отправи молбите на хората. Единствено той може да предаде и отговорите на тези, които ги очакват. Той е възкръсналият тракийски цар-жрец в ролята си на медиатор – посредник между двата свята и главен прорицател.
Танцуващие върху жар днес са на изчезване. Само няколко човека са. И се опитват да запазят древната традиция. Нестинарството се е практикувало и в Гърция - в няколко села в Егейска Македония, населени от потомци на тракийски бежанци, като Каракавак (Мавролевки) в Драмско, Бутково (Керкини) и Какараска (Агия Елени) в Серско, Лъгадина (Лангадас) в Солунско и Мелики в Берско. В момента го могат само няколко човека в село Българи. И това е магия, която никой не може да обясни.