Почина Мохамед Али!

Спорт

04-06-2016, 10:22

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мохамед Али е в болница (видео)

Легендарният боксьор си отиде на 74-годишна възраст

На 74-годишна възраст си отиде легендарният боксьор Мохамед Али. Това потвърдиха от семейството му. Спортният идол е затворил очи в болница във Финикс.

Преди дни боксьорът е бил приет в болница заради проблеми с дишането. От семейството признаха, че състоянието му е било много по-тежко от очакваното. Не е тайна, че Али от 30-години водеше битка с болестта Паркинсон.

Али, чието рождено име е Касиус Клей, оставя съпругата си Лони Уилямс и девет деца от общо четирите си брака. Той е трикратен шампион в тежка категория, като за първи път печели титлата едва на 22 години.

Али ще бъде погребан в родния му град Луисвил, щата Кентъки, обяви говорителят на семейството Боб Гънел.

Висок над 6 фута, (1,91 м.), Али е крайно нестандартен боксьор за тежка категория. За разлика от нормалния боксов стил, който изисква ръцете да са пред лицето на боксьора, за да го защититават от преки попадения, Али разчита на „танц“ с крака и невероятна скорост и пъргавина за неговите габарити, за да се избегне юмруците на противника, а ръцете му са отпуснати долу, готови да нанесат светкавични удари по главата на противника.

Преди мачовете си с непобедения Световен шампион в тежка категория Джордж Форман, Али произнася една фраза, която напълно съвпада с неговият стил – „Лети като пеперуда, жили като пчела“ (на английски език – „Float like a butterfly, sting like a bee“). Това не е просто израз, това е тактика при водене на боя, бързина при придвижване и при удари в главата на противника. Не на последно място смелост.