Прадядото на Кристалина Георгиева дал името Левски на Апостола

Мисия

04-06-2016, 15:27

Снимка:

24 часа

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-председателят на ЕК е на гости в Елена

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева и десетки нейни роднини се събраха в Елена на шестата родова среща на потомците на болярина Кършо. Георгиева е правнучка на Иван Попхристов Кършовски, един от най-близките приятели на Васил Левски.

"Гордея се много с моя прадядо, но се гордея още повече с Еленския край, дал толкова велики хора на България", каза Георгиева. Тя разказа, че Иван Кършовски е бил учител, знаел е 5 езика, съобщи в. „24 часа”.

"Бил е човек с много силен борчески дух, участвал е в двете легии на Раковски и в четата на Панайот Хитов. Историята е, че той е дал на Апостола името Левски, когато го е видял да направи този известен лъвски скок. До него Левски пише писмото, което всички българи помним:"Да си кажем един на друг кривиците и да вървим заедно, ако ще сме хора", допълни Кристалина Георгиева.

Тя благодари на кмета на Елена Дилян Млъзев, също издънка на Кършовия род, за срещата и възможността и други еленски родове да се намира едни други и да се връщат към корените си. "Откакто си правим срещите, видяхме, че е трудно време за Европа, трудно време е за света. 6 години ние вървим от криза в криза - имахме финансова криза, икономическа криза, криза на еврозоната, бежанска криза, криза с безопасността, на 22 март имаше атентат в БРюксел, в който загина и една от моите колежкш в комисията. И в такова трудно време, разбира се много е важно да сме единни. Аз откривам за себе си, че това чувство на сила, на единство, много силно се гради, когато човек се върне към корените си - да знаем кои сме, къде сме тръгнали, за да можем да вървим напред", каза Кристалина Георгиева.

"Участието ми дава много силно усещане за това, че ние българите сме здрава нация. Когато се събираме от цялата страна, а понякога идват хора и от Руминия, виждаме България такава, каквато тя е, със зрелостта, с енергията, с добротата на нашите хора", разчувства се тя.

Потомците поднесоха венци и цветя на паметника на братята Кършовски и се отправиха на обиколка по еленските манастири, свързани с подготовката на Априлското въстание.

Тази вечер Кристалина Георгиева има среща с еленски младежи в инициативата "Отново на училище".