Токът: Варна -0,91%, Пловдив +0,65%, за София без промяна

Новините

05-06-2016, 08:26

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 1 юли цената на еленергията в София и в Западна България замръзва. Във Варна и за Североизточна България тя ще намалее с 0,91%, а в Пловдив и в Югоизточна България има леко увеличение от 0,65%.

В КЕВР се проведе обществено обсъждане на цените. Шефът на комисията Иван Иванов заяви, че има стабилност на цените въпреки прогнозите, че при либерализацията на пазара ще има увеличения.

Големи намаления има при цените за стопански клиенти на енергото, при ЧЕЗ дневният ток поевтинява с -15,93%, а при “Енерго-Про” - 18,18. Дружествата приветстват свиването на разликата между цените за бита и за бизнеса, тъй като фирмите бягали на свободния пазар.

Шефът на НЕК Петър Илиев заяви, че с намалението на цената на тока за регулирания пазар с близо 8% и с намалението на таксата “задължения към обществото” с 1 лв. компанията ще натрупа 400 млн. лв. загуби.

Той заяви още, че през лятото топлофикациите изхвърлят 80% от топлинната енергия в атмосферата само за да получат висока цена на тока, който произвеждат, а НЕК е длъжна да го изкупува.

ЕРП-тата пък бяха против намаляването на технологичните им загуби. Шефът на КЕВР обеща отново, че в скоро време ще има промяна в правилата за измерване и кражбата ще се таксува с цена на недостиг, която е над 200 лв. за мвтч.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен