Захвърлена червенобуза костенурка откриха в Атанасовското езеро

Червенобузите костенурки представляват сериозна заплаха за местните видове и екосистемата

Възрастен екземпляр на червенобуза костенурка е бил открит в обходния канал на Атанасовското езеро, съобщиха от Българска фондация "Биоразнообразие - Бургас". Това е първото документирано наблюдение на този вид в езерото, за чието присъствие до този момент можеше единствено да се предполага. Едва ли някой, който е решил да се раздели с домашния си любимец си дава сметка какви последствия може да има действието му за дивата природа и за видовете, които естествено обитават местата, където се „освобождават“ екзотични домашни животни.  
Червенобузата костенурка произхожда от Южните щати на САЩ и Северно Мексико от земите около Мисисипи и Мексиканския залив. Тя е една от най-често отглежданите като домашни любимци костенурки в целия свят. Присъствието й в дивата природа, извън родните й места, е много обезпокоително. Този вид е поставен в топ 100 на най-инвазивните видове в списъка на Международния съюз за защита на природата, тъй като е особено агресивен и се превръща в сериозна заплаха за местните блатни костенурки. 
Появата й в Атанасовското езеро създава сериозни притеснения у специалистите за бъдещето не само на местните видове блатни костенурки, но и на екосистемата като цяло. Безразсъдното освобождаване на домашни любимци в дивата природа създава предпоставки за необратими изменения във видовия състав и структурата на популациите на водните организми. Освобождаването, освен че е забранено от Закона за биологичното разнообразие и се наказва с глоба до 2000 лв. (за юридически лица до 5000 лв.) показва и липса на осъзнаване и преценка за последствията, които всеки от нас, дори и неволно може да предизвика с поведението си в дивата природа.