Морето ни е чисто

Плажувайте спокойно, уверява екоминистърката

Туристите, плажуващи по Българското Черноморие, да бъдат спокойни. Чистотата на водата се проверява регулярно. Това увери министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която участва в откриването на празника по повод 5-ти юни Световен ден на околната среда. Тази година фокусът на световния ден се поставя върху дивите животни.

„Нямаме информация да има нещо критично по Черноморското крайбрежие”, коментира Василева.

Тя обясни, че проверките се извършват от Регионалните здравни инспекции. Екипи от инспекциите по места проверявали регулярно плажовете. Регионалните инспекции по околна среда пък следели за заустване на пречиствателните станции, които са по Черноморското крайбрежие, обясни още екоминистърката.

Тя бе категорична, че към настоящия момент нямаме причини да се притесняваме. Василева припомни за извършените мащабни инвестиции по Черноморското крайбрежие и изграждането на изцяло нови съоръжения, които обхващат най-големите курорти – Слънчев бряг, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Черноморец. Тя изрази надеждата си туристите да се чувстват комфортно и спокойно да плажуват на Черноморското крайбрежие.

На въпрос относно нивата на реките и опасността за преливане на язовири, Ивелина Василева увери, че в момента се наблюдава плавно понижение на речните нива.

„Продължава да превалява, но не в обилни количества от порядъка на 5 до 10 литра на квадратен метър, така че интензивните валежи, които бяха от преди седмица, вече не са факт. Колегите от басейнова дирекция следят нивата – няма разливи, няма превишения, няма индикации за нива на реките, които са над критичните прагове”, успокои Василева.