Средновековна битка пресъздадоха на Акве Калиде

Мисия Бургас

05-06-2016, 14:32

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Второто българско царство оживява на Акве калиде

В близост до полесражението беше разположен български лагер, който пресъздаваше бита на хората по тези земи

За първи път от около 7 века българи, византийци и турци се сражаваха на Акве Калиде в бургаските Минерални бани. В импровизираната битка участваха мъже от варненското сдружение "Чигот", което прави исторически възстановки.

На зелената площ точно зад чешмите с минерална вода мъже от организацията демонстрираха как са се били нашите предци, пребивавали по тези земи през Второто българско царство /XII-XIV в./. Те бяха облечени в типичните за Средновековието одежди – с ризници, брони, шлемове, рицарски доспехи. Оръжието им се състоеше от мечове и бойни брадви. Разделени на три групи по двама, те показаха няколко смесени битки между българите, западните воини и настъпващите по онова време към Европа турци.

В близост до полесражението беше разположен български лагер, който пресъздаваше бита на хората по тези земи през Средновековието. Около трапезата седяха мъже и жени, пременени с дрехите от онези времена. Готвеше се ястие на огън, съставено само от типичните за Второто българско царство продукти.

Посетителите на превърнатия в туристически комплекс исторически град Акве Калиде можеха да подържат в ръка меч, щит и бойна брадва, да се докоснат до реплики на средновековна керамика. Особен интерес предизвика стрелбата с лък в мишена, като децата изпробваха своята точност с древното оръжие.

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и от тогава е участвала в десетки възстановки на исторически събития в цялата страна, в градски чествания, изнасяне на лекции, както и провеждането на детски средновековни лагери. „Чигот” има участия и в няколко документални филма за българската история, някои от които излъчени зад граница.