Хилъри Клинтън победи в Пуерто Рико

Приближава се до спечелването на партийната кандидатура

Претендентът за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия Хилари Клинтън спечели вътрешнопартийните избори в Пуерто Рико, предадоха световните агенции.

CNN и NBC обявиха победата на бившия държавен секретар на САЩ, над шест часа след обявяването на изборните секции в американската територия, която участва в първичните избори, но не и в президентските. Според резултатите от преброяването на 22 на сто от избирателните секции тя е спечелила 64 на сто от гласовете срещу 35 на сто за другия претендент за президентската кандидатура на Демократическата партия Бърни Сандърс, отбелязва Франс прес. Преди разпределянето на 67-те депутати от Пуерто Рико, Клинтън имаше нужда само от около 60 депутати, за да достигне необходимите 2383 делегати, с които да спечели кандидатурата на своята партия, отбелязва ДПА. Сега тя има нужда от по-малко от 30 делегати, посочва Асошиейтед прес.

Очаква се Клинтън да спечели окончателно първичните избори във вторник. Тогава ще гласуват шест щата, включително щата Калифорния, които имат общо 694 делегати, отбелязва АФП.

Бърни Сандърс обаче оспорва тези резултати и заявява, че "суперделегатите" не трябва да влизат в сметката, защото гласовете им ще станат официални едва на конвенцията на Демократическата партия във Филаделфия, която ще се състои от 25 до 28 юли. Той подчерта, че до края на юли има много време.

Сандърс заяви още, че се притеснява от склонността на Клинтън да решава вътрешни конфликти в други държави с помощта на американските въоръжени сили, отбелязва ТАСС. През 2003 г. сенатор Клинтън е гласувала за изпращането на войски в Ирак, което по-късно определи като грешка.

"Мисля, че подкрепата й за войната в Ирак не е била обикновено объркване", подчерта Сандърс. Той посочи, че като държавен секретар на САЩ тя е била сред поддръжниците на свалянето на Муамар Кадафи, "което доведе до наблюдаваната в момента нестабилност в Либия". "Това съвпада с нейните възгледи за Сирия, където тя иска да създаде забранена за полети зона, което според мен може да ни доведе до безкраен конфликт в този регион", подчерта Сандърс. Той добави, че "светът би бил по-добро място без диктатори, но има начини за отстраняването им от власт, които не водят до масова нестабилност и смъртта на стотици хиляди", пише БТА.