Създателят на Фейсбук пострада от хакерска атака

Свят

06-06-2016, 10:54

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Става дума за акаунтите на Зукърбърг в Instagram, Twitter, LinkedIn и Pinterest

Той може и да управлява най-голямата социална мрежа в света, но дори Марк Зукърбърг не е имунизиран срещу хакерски атаки.

Изпълнителният директор на Facebook има профили и в други социални мрежи, които са били хакнати през изминалия уикенд. Става дума за акаунтите на Зукърбърг в Instagram, Twitter, LinkedIn и Pinterest, информираха BBC.

Отговорност за атаката пое базираната в Саудитска Арабия група OurMine, , която има повече от 40 000 последователи в Twitter.

Групата се похвали за предполагаемите си действия в Twitter и покани Зукърбърг да се свържете с тях.

"Хей @finkd имаме достъп до профилите ти в Twitter, Instagram и Pinterest. Ние просто тестваме нивото на сигурност, моля да ни пишеш."

От Twitter реагираха първи и спряха акаунта на Зукърбърг, докато не бъде възстановен достъпа му, а по-късно това направи и Pinterest, така че реални поражения няма.

Все още не е известно как хакерите са извършили пробива, но самата група твърди, че се е възползвала от информация, изтекла при неотдавнашното хакване на голям брой профили в друга социална медия - LinkedIn. Тогава в интернет изтекоха милиони пароли като се предполага, че данните на Зукърбърг вероятно също са били разкрити.

117 милиона комбинации от пароли и потребителски имена бяха продавани на тъмно в интернет за по 5 биткойна всеки.