Химическият факултет на ПУ организира семинар със 140 участници от страната и чужбина

Новините

06-06-2016, 11:37

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гостуват лектори от Словакия, Италия и Испания, както и изпитвателни лаборатории към индустриални гиганти и контролиращи органи

140 образователни, индустриални и бизнес институции ще се включат утре, 7 юни, в третото издание на семинара, организиран от Химическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и компанията „АСМ2“, официален представител на Thermo Scientific за България. Тази година семинарът е озаглавен „Иновативни техники и методи в аналитичната химия“ и ще бъде посветен на 25-годишнината от  обособяването на Химическия факултет в самостоятелна единица в структурата на ПУ.

В лекционните доклади ще се  включат лектори от Словакия, Италия и Испания, както и от химическите факултети на ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Сред участниците в семинара са представители на изпитвателни лаборатории към индустриални гиганти, малки и средни предприятия, държавни институции, контролиращи органи, научни организации и висши училища.

Ще присъстват представители на Българската агенция по безопасност на храните, Митническата лаборатория, Акредитираният комплекс за изпитване на Аграрния университет, Лабораторен център по безопасност на храните „Алименти“, КЦМ АД, Медодобивната компания „Аурубис България“, Лабораторията за изследвания и изпитвания на минерални суровини и промишлени продукти „Евротест – Контрол“ ЕАД, Енергийна агенция – Пловдив, Център за лабораторни изпитвания „Комихрис“, институти на БАН, лаборатории на УМБАЛ „Свети Георги“, Медицински университет – Пловдив, Университет по хранителни технологии, МВР и др. Партньорът на Химическият факултет – „АСМ2“, предлага лабораторна аналитична апаратура за контролни, научно-изследователски, токсикологични и заводски лаборатории.

В програмата на семинара с международно участие е предвидена постерна сесия, на която ще бъдат изложени и дискутирани научни доклади и разработки с участието на млади учени и студенти.  В този раздел представителите на бизнеса са осигурили специални награди за три от научните разработки.

Подобни форуми събират хората, занимаващи се с обучение, наука, иновации и бизнес, и се превръщат в място за дискусии,  източник на контакти и проводник на идеи, смята деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Той уточни, че поради големия интерес към форума се е наложило организаторите да променят мястото на провеждането му. Първоначално определената Аудитория 5 е заменена с най-голямата зала на Ректората – Аудитория 6.

Семинарът „Иновативни техники и методи в аналитичната химия“ ще бъде открит утре, 7 юни, от 9:00 ч. сутринта от ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов. Приветствия към участниците ще поднесат г-н Андон Минков – управител на „АСМ2“, и доц. д-р Веселин Кметов – декан на Химическия факултет.