Кайтсърфисти унищожават защитени птици?

Животът

06-06-2016, 12:34

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 30 състезатели в кайтсърф регатата в Приморско

Въпреки подадените сигнали до РИОСВ Бургас до момента отговорните институции не успяват да осъществят контрол

Кайтсърфинг в защитена зона Поморийско езеро провали размножителния сезон за хиляди птици от редки и защитени видове. Това се случи след системно безпокойство на птиците, обитаващи островното местообитание в езерото от хората, практикуващи кайт-сърф и уинд-сърф в езерото.
Това се е случило точно на а 21-ви май – Денят обявен от ЕК за Ден на НАТУРА 2000. Тогава са били наблюдавани над 10 сърфисти, каращи в непосредствена близост до острова, както и излизане на сърфист на острова, причинило многократното излитане на птиците и изоставяне на гнездата. "При проведените наблюдения през следващите  дни открихме, че птиците напълно са изоставили острова и яйцата си, като вероятно става дума за хиляди яйца на защитени видове", казват от "Зелени Балкани".
Така за втора година се проваля размножителния период на птиците, гнездящи на острова, след като през  лятото на 2014 г. птиците го изоставиха, заради безпокойство причинено от бракониерски риболов.
Островът на Поморийско езеро бе създаден през 2012-2013 г. по проект на „Зелени Балкани“, финансиран от Оперативна програма околна среда като партньорство между сдружението и МОСВ. Той е най-голямото островно местообитание на острова, от изключително значение за опазване на птиците. Една година след изграждането му, на него гнездяха  над 2000 двойки от защитените видове. За някои от тях островът е единствено място за гнездене на територията на  България. 
Със Заповед на министъра на околната среда и водите е забранено практикуването на развлекателен воден туризъм и спортове (водно колело, джетове, сърфове кану).