Първият етап от реконструкцията на "Васил Априлов" вече е отворен за движение

Мисия Пловдив

06-06-2016, 13:51

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Първият участък от реконструкцията на булевард „Васил Априлов” от колелото на Централна гара до кръговото кръстовище с улица „Любен Каравелов” вече е отворен за движение. Това стана, след като преградните пана бяха премахнати и колите бяха пуснати да преминават през чисто новия асфалт.

„Надали преди 2-3 години някой си е представял, че този булевард ще бъде без паваж, който е основен за град Пловдив и самата реконструкция е изключително скъпа”, заяви кметът инж. Иван Тотев.

Цялата реконструкция до бул. „6-ти септември” възлиза на 15 милиона лева. Проектът, който се изпълнява до улица „Войнишка слава”, е разделен на два подетапа, като първият подетап до улица „Любен Каравелов”, приключи. Следващата седмица тя също ще бъде отворена за движение до кръстовището с улица „Радецки”, с което бъде отворена и връзката до булевард „Руски”.

„Изпълнихме огромна по мащабите си работа, направихме изяло нов булевард с всички пътни части, нова канализация, нов магистрален водопровод, топлофикация. Това е комплексно изпълнен проект и всички детайли са по съответните стандарти – кабелни мрежи в тротоарите, правилно пресичане на пътното платно за бъдещи полагания на кабели на кабелни оператори, свързване на всички улуци в канализацията, така че водата да не се излива върху тротоарите и на пътното платно”, уточни кметът Иван Тотев. Той подчерта, че това са неща, на които през последните 4-5 години в Община Пловдив изключително много се обръща внимание.

Отстрани на булеварда има велоалея, която надгражда Транспортния проект. От колелото на Централна гара ще тръгват два лъча – един по булевард „Васил Априлов” от булевард „Свобода” към МОЛ „Пловдив” и парк „Отдих и култура”. Другият - от булевард „Руски” към булевард „6-ти септември” и „Марица – юг”. В момента се обсъжда подходящ начин за свързване на велоалейната мрежа на Аграрния университет с веолалея до Централна гара.

На булевард „Васил Априлов” изцяло е подмемено осветлението с лед светлини, което дава допълнителна сигурност и безопасност за шофьори и пешеходци. Тротоарите са с павета земел рок и със сиенитни павета, част от паветата на предишната настилка на булеварда. Ще бъдат монтирани антипаркинг колчета, за да не се паркира по тротоарите, като ще се следи за спазване на знаците.
„Няма да позволим този булевард да се превърне като булевард „Христо Ботев” с непрекъснато паркиращи коли около Военна болница. Тук ще има паяк, който ще работи още от днес. Искаме това да е скоростен булевард с две ленти в двете посоки и да изкарва движението към магистрала „Тракия”, категоричен бе кметът Иван Тотев.

Община Пловдив работи на няколко етапа по обновяването на този булевард и вече стартира процедура по отчуждаване на 53 имота на „Голямоконарско шосе”. Работи се по генерален план, за да се свърже Централна гара с магистрала „Тракия” с една вътрешноградска магистрала. Ще бъдат монтирани и преградни пана по средата, по осевата линия на булеварда, за да няма нерегламентирано и опасно пресичане, а маркировката ще бъде положена след 10-тина дена, за да може битумът, който излиза в началото от асфалта, да не цапа маркировката. Ще има пешеходни пътеки с пешеходен светофар.

„Надявам се август месец да приключим и с реконструкцията до улица „Войнишка слава”, допълни кметът Иван Тотев. „Работата ни продължава с тръжни процедури за следващия участък, като тук искам да подчертая, че също започваме отчуждителни процедури за последния етап от реконструкцията, а именно от западната страна с около 15 имота”.

Цялостната реконструкция ще завърши с голямо кръгово до булевард „6-ти септември”, а улица „Младежка” няма да бъде отворена.