Миролюба Бенатова се срещна с ученици от Генерал Тошево

Добруджанци

07-06-2016, 10:03

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

В рамките на инициативата „Журналисти в училище“

С посещение на Миролюба Бенатова при учениците от десети и единадесети клас на СОУ „Никола Й. Вапцаров“ стартира инициативата „Журналисти в училище“, част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“. Деца с афинитет към писането от града и техните учители с огромен интерес слушаха известната журналистка, която им разказа в детайли за най-силните си репортажи. Сподели за особеностите при интервюта с рецидивисти и престъпници от българския ъндърграунд, за които се изисква немалка доза смелост и познаване психологията на този тип характери. Оживена дискусия сред учениците предизвика материалът, който Миролюба Бенатова подготвя за еднополовите бракове и как те се възприемат в модерното общество. Нашите младежи демонстрираха завидни знания по обществено значимите теми и с трезва оценка на случващото се коментираха темите, поставени от репортерката.
На финала на дискусията Миролюба Бенатова получи като подарък от Община Генерал Тошево томовете на Дора Габе и Йордан Йовков.
„Журналисти в училище“ е среща, на която учениците питат, а журналистите отговарят. „Какво е да си журналист в България?“, „Кой гарантира обективността на медиите у нас?“, „Как се става журналист?“, „Какво е разследваща журналистика?“ и още много други въпроси, вълнуващи подрастващите.
В рамките на инициативата ученици от 16 училища в 13 български града ще се срещнат лице в лице с известни български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ – нейни носители, членове на журито и членове на Обществения съвет към Фонд „Валя Крушкина“.
Инициативата се реализира за трета поредна година и цели да провокира интереса на учениците към журналистическата професия, да стимулира сформирането на гражданска позиция у тях и да популяризира гражданската журналистика, която защитава правата и интересите на хората.