В ПУ Паисий Хилендарски стартира семинар за иновациите в аналитичната химия

Мисия Пловдив

07-06-2016, 12:58

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Важна дългосрочна цел, която си поставя Стратегията за висше образование, е България да се превърне в притегателен регионален център за модерно академично обучение с европейски профил, атрактивен за студенти от трети страни. Тъй като образованието не е самоцелно, то трябва да се обърне към обществото и към бизнеса. Бизнесът възлага на образователната система какви кадри да произведе, за да задоволи потребностите на пазара на труда. Единствено благодарение на контактите между бизнеса, науката, образованието и иновациите може да се върви напред. Химическит факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ поддържа добри работни отношения с бизнеса в България, а чрез официалните представители на големи чуждестранни компании – и с останалия свят.
С тези думи днес деканът на Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Веселин Кметов се обърна към участниците в третия пореден семинар „Иновативни техники и методи в аналитичната химия“, организиран съвместно от висшето училище и компанията „АСМ2“, официален представител на Thermo Scientific за България. Събитието е част от програмата за честванията на 25 години от обособяването на Химическия факултет като самостоятелен в структурата на Пловдивския университет.
Форумът стана традиционно събитие, на което в рамките на един работен ден обменят опит образователни, индустриални и бизнес институции от страната и чужбина. Научни доклади днес изнасят лектори от Словакия, Италия и Испания, както и от химическите факултети на ПУ „Паисий Хилендарски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Общият брой на участниците надвишава 140 души, сред които са представители на изпитвателни лаборатории към индустриални гиганти, малки и средни предприятия, държавни институции, контролиращи органи, научни организации и висши училища.
Присъстват представители на Българската агенция по безопасност на храните, Митническата лаборатория, Акредитираният комплекс за изпитване на Аграрния университет, Лабораторен център по безопасност на храните „Алименти“, КЦМ АД, Медодобивната компания „Аурубис България“, Лабораторията за изследвания и изпитвания на минерални суровини и промишлени продукти „Евротест – Контрол“ ЕАД, Енергийна агенция – Пловдив, Център за лабораторни изпитвания „Комихрис“, институти на БАН, лаборатории на УМБАЛ „Свети Георги“, Медицински университет – Пловдив, Университет по хранителни технологии, МВР и др. Партньорът на Химическият факултет – „АСМ2“, предлага лабораторна аналитична апаратура за контролни, научноизследователски, токсикологични и заводски лаборатории.
Семинарът „Иновативни техники и методи в аналитичната химия“ бе открит от ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов, който отбеляза как напредъкът на технологиите в аналитичната химия гарантира качеството на живот. Проф. Козлуджов обяви, че сградата, в която се помещава под наем Химическият факултет, предстои да бъде закупена от университета, разбира се, и с финансова помощ от правителството. В рамките на половин година няколкоетажното здание ще бъде цялостно ремонтирано, уточни ректорът. 
Приветствия към участниците поднесе и управителят на „АСМ2“ Андон Минков.