Няма да се ограничава движението на тирове през лятото

Общество

07-06-2016, 14:57

Снимка:

АПИ

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4000 км пътища ще бъдат забранени за камиони след 2018-а г.

Ограничителният режим беше въведен заради риска от деформации по асфалтовите настилки

Забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса ще бъде отменена, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни автомобили над 20 тона ще могат да се движат свободно по републиканските пътища през лятото, което досега беше забранено между 13 ч. и 21 ч.

До това споразумение са стигнали представители на три браншови организации - Съюз на българските транспортни работници, Съюз на международните превозвачи и Сдружението на българските превозвачи, след разговори с ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" и на "Пътна полиция".

Ограничителният режим беше въведен заради увеличения трафик през летните месеци, недопускане на задръствания и повишаване безопасността на движението от една страна, а от друга - заради риска от пластични деформации и коловози по асфалтовите настилки, които могат да се образуват при движението на тежкотоварните автомобили, припомнят от АПИ.

През последните години обаче при строителството на новите пътни участъци се използват полимер модифицирани битуми и специални материали в състава на асфалтовите настилки. По този начин все повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони, без да се деформират от високите температури.

Забраната за движение на тировете при събирането на повече от два почивни дни остава - съответно в последния работен и в последния почивен ден. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в неделя на влизане в големите градове, както и в участъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Предстои с "Пътна полиция" да бъде уточнено кои са участъците, които остават забранени за тировете, както и часовете, в които те ще бъдат задължително спирани в почивните дни, съобщава БНТ.