14 детски градини ще провеждат летни занимания в Минералните бани

Занятията сред природата ще се провеждат от 20 юни до 26 август

Очакванията на Община Бургас, че до началото на летния сезон ще се увеличи броят на детските заведения, които ще се включат в инициативата "горска детска градина", се оправдаха напълно. Вече има изготвен график, в който 14 целодневни и обединени детски заведения са заявили своето участие и дните, в които ще проведат заниманията сред природата със своите възпитаници. 

Това са ЦДГ № 14 "Здравец", ОДЗ № 17 "Веселушко", ОДЗ № 2 "Звездица Зорница", ЦДГ № 6 "Вълшебство", ОДЗ № 13 "Надежда", ЦДГ № 10 "Слънце", ЦДГ № 20 "Златното ключе", ЦДГ № 4 "Калинка", ЦДГ № 11 "Чайка", ЦДГ № 7 "Синчец", ОДЗ № 6 "Р. Босилек", ОДЗ № 14 "Изгрев", ОДЗ № 18 "Ален мак" и ОДЗ № 4 "Калина Малина".

Летните занимания на открито ще се проведат в периода от 20 юни до 26 август като за всяко детско заведение той е различен и е в рамките на 4-7 дни. Всички градини са избрали да проведат дейностите сред природата в парка на Минералните бани. Предвидените за занятията на децата поляни ще бъдат предварително почистени, дезинфекцирани и обезпаразитени.

Занятията на децата ще бъдат целодневни като целта е те да прекарват повече време на чист въздух сред природата. В програмите на детските градини са включени разнообразни и забавни игри, отдих и опознаване на природата.

Според специалистите по детска и предучилищна педагогика ползите за децата от времето, прекарано сред природата са големи. Игрите на открито развиват по-добре комуникацията и концентрацията на децата, подпомагат физическото им развитие, намаляват стреса и изграждат уважение и любов към хората, и природата. Продължителното стоене на открито засилва имунната система, което означава, че децата, отглеждани по този метод са по-здрави от връсниците си.