Варненци искат Кранево!?

Животът

08-06-2016, 11:47

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Имат интерес и към Обзор

Мястото на Обзор и Кранево е във Варненска област, заяви в интервю за Дарик Варна областният управител Стоян Пасев. „Обзор, който в момента е на територията на област Бургас, така или иначе се обслужва транспортно от северния морски град, затова е логично да премине към нас”, коментира Пасев. Аргументите му за Кранево, което е в област Добрич, са по отношение на решаването на проблема със свлачищата по пътя край морето. Свличането на земни маси между „Златни пясъци” и „Албена” се намира на територията на две области и няколко общини.

Заради свлачището между „Златни пясъци“ и Кранево има реална опасност да пропадне пътят в района, призна областният управител.

„При последния обход там огледът показа, че пукнатината е на 4,5 метра от асфалта. Водопроводът там е компрометиран и започна подмяна. Проблемът е, че свлачището е на територията на две области – Варна и Добрич, и всички институции си прехвърлят отговорността. Освен това няма и готов проект“, заяви Пасев и уточни, че двете областни администрации заедно ще кандидатстват за проектиране.

Все още проблем при свлачището на „Трифон зарезан“ са частните парцели.
„Хората там си мислят, че имат едва ли не нефт. Искат по 1 - 1,5 млн. лв. за обезщетение и така парцелите стават непродаваеми. Собствениците водят и дела срещу държавата, че не могат да си ползват парцелите. Там има предпроектни проучвания. Решението е да се изгради мост върху пътя и да се отвори още един изход откъм „Златни  пясъци“. Работата обаче едва ли ще започне през този сезон“, каза Пасев.

Свлачището на Алея първа, което беше укрепено миналата година, не е опасно, но проблемът там не е напълно решен, призна той.

Повечето сухи дерета извън регулация във Варненско са затлачени и е възможно да предизвикат наводнения, посочи още той. Проблемът е, че Областна администрация има задължението да ги поддържа, но за целта не се отпускат средства.