Цвети Пиронкова: Хванах последен влак за Рио

Да нося на гърба си името на България на Олимпиадата е нещо специално за мен

Излъчва одухотворено смирение и вродена скромност. А е най-добрата българска тенисистка в момента. Все още си позволява да се смущава пред медии и да бъде деликатна в отговорите си. Излъчва лъчезарност, и същевременно воля. Същата тази воля, с която нади втората в света Агниешка Радванска на осминафинала на Ролан Гарос в Париж, след като губеше мача. И трябваше да го доиграе на следващия ден заради падналия обилен дъжд в Париж. Ето това е Цвети Пиронкова.  

Първа инвестиционна банка награди най-добрата българска тенисистка Цвети Пиронкова със златно кюлче за зрелището,което сътвори на ”Ролан Гарос” и отличното и представяне на турнира в Париж с достигането и за първи път до четвъртфинал на Ролан Гарос. Наградата връчи Илона Станева, директор маркетинг, реклама и връзки с обществеността във Fibank.

Илона Станева заяви, че златното кюлче не е награда, а послание към Цвети Пиронкова за злато на "Уимбълдън" и на Олимпийските игри. Десет грамовото кюлче е от дизайнерската серия на прочутия Глен Браун.

След това Цвети даде интервю за bulgariautre.bg и другите присъстващи медии.

- Цвети,в Англия често вали.Готова ли си да покажеш твоя силен характер и на Уимбълдън, както го направи на Ролан Гарос в Париж и спечели изгубен мач?

-(усмихва се) И на Уимбълдън съм готова да играя на дъжд. Вижте, трябва да съм подготвена психологически за всякакви ситуации свързани с капризите на времето. Имам хубави спомени от Уимбълдън, а и обичам да играя на трева.

- Според теб, новата шампионка на Ролан Гарос Мугурса изненада ли с победата си на финала монополистката в Големите шлемове при жените Серина Уилямс?
- Не бих казала,че нейната победа на финала е изненада. Мугуруса показва от доста време отличен тенис и този нейн триумф дори се явява логичен. При това срещу силната, както винаги,Серина Уилямс.

- Всичко наред ли е при теб за Олимпиадата?
- Няма да скрия,че хванах буквално последен влак за Олимпиадата в Рио. Благодарение на класирането ми на четвъртфинала на Ролан Гарос в Париж. На самата Олимпиада ще се радвам да подобря досегашното си постижение и да премина втория кръг. Разбира се апетита идва с яденето и ще се стремя за още по-добро класиране. Олимпиадата е особена за нас тенисистите. Тъй като ние не сме колективен спорт не носим често на гърба си името на България. И затова олимпийския екип с името на България на гърба за мен е нещо специално и ще ми дава повече сили.

- Как смяташ да се подготвиш за Олимпиадата в Рио?
- на първо време ми предстои турнир в Бирмингам. Разбира се участие на Уимбълдън. После програмата ще ми стане сгъстена и ще дам предимство на участието си на Олимпиадата.

- След като беше скоро в Париж си видяла подготовката  за предстоящото европейско първенство по футбол във Франция. Кой е твоят фаворит?
- Моят фаворит винаги е България. Съжалявам,че не участваме сега на това европейско първенство. Надявам се на следващото нашите футболисти да се класират и да се представят добре.