"Чайна канстръкшън" проявява интерес към концесията на Летище Пловдив

Мисия Пловдив

09-06-2016, 10:13

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Аеропортът може да бъде превърнат в модерен карго терминал по световен стандарт

Най-голямата строителна компания в Китай “Чайна канстръкшън” проявява сериозен инвеститорски интерес към отдаването на концесия на летището в Пловдив. Аеропортът може да бъде превърнат в модерен карго терминал по световен стандарт и да се превърне в основен логистичен център в Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на среща между делегация на ПП ГЕРБ, водена от зам.-председателя на партията и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Делегацията е на работно посещение в Китай. В нея участват още членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, областният координатор на ГЕРБ-Хасково и председател на парламентарна Комисия по енергетика Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова.

По време на срещата представителите на „Чайна канстръкшън“ обявиха, че още следващата седмица ще посетят България и спешно ще се запознаят на място както с обявената процедура по концесията, така и с технически характеристики на летището в Пловдив.

Народният представител от ГЕРБ - Пловдив Менда Стоянова подчерта, че концесията предлага много атрактивни възможности пред бъдещия инвеститор, защото летището в Пловдив се намира на стратегическо място както в България, така и на пътя между Азия и Европа. „Покрай самото летище минава автомагистрала „Тракия“, а само на километри от летището АМ „Тракия“ се свързва с АМ „Марица“, която стига до границата с Турция. Само на 60 километра от Пловдив е Хасково -двете области заедно формират изключително привлекателната за инвеститори икономическа зона „Тракия“, посочи Стоянова. Депутатът от ГЕРБ-Хасково Делян Добрев от своя страна презентира възможностите, които хасковският регион предлага за инвестиции. Добрев представи перспективите, които Хасково предлага като област, граничеща с Турция и Гърция.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи възможностите за инвестиции и в други региони на България. Той подчерта, че по-голямата част от общините в страната се управляват от кметове на ГЕРБ, които са готови да си сътрудничат със стратегически чуждестранни инвеститори.

По време на срещата бяха обсъдени и проектите за АМ „Хемус“ и АМ„Струма“, въпросите около построяването на тунела под Шипка, както и пътя Русе – Свиленград. От страна на българската делегация от ГЕРБ беше подчертано, че страната ни е приела нов Закон за концесиите, който прави възможността за инвестиции в България още по-привлекателна. Бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за публично-частното партньорство, които също е свързан с инвестициите у нас.