Започва 52-ият Международен фестивал на камерната музика

Пловдив Лайф

09-06-2016, 10:31

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

10 юни е началната дата на 52-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. То ще продължи до 20 юни. От 10 до 20 юни фестивалният календар предвижда девет концерта. И този път най-дълголетният в Европа и единствен по рода си у нас международен фестивал за камерно музициране – Пловдивският, съчетава изяви на музиканти от чужбина и на български изпълнители с международно признание – общо 28. В пет от концертите се представят камерни ансамбли от САЩ, Австрия, Украйна, Румъния и Турция. „София квартет” е българската формация в афиша. В другите три концерта се открояват имената на музиканти от Пловдив със световна известност, представители на три различни поколения – проф. Николай Стойков (80 г.), Мичо Димитров (60 г.) – цигулка, Николай Маринов (15 г.) – пиано.

И този път знаковият за Пловдив музикален форум ще звучи от подиума на Етнографския музей. Началният час за всички събития там е 20.00.

Фестивалът е устойчив и жизнен – убедени са организаторите – тъй като обогатява добрата традиция със заряда на обновлението.

Млади инструменталисти (румънското клавирно трио „Луденс”) дават старт на 52 МФКМ – на 10 юни. С ореол на млади виртуози, от Украйна, е концертът на 13 юни. Цигуларят Максим Гринченко, концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна, и пианистът Роман Лопатински, лауреат на над 20 престижни музикални конкурса, гастролират в Пловдив като камерно дуо с две емблематични сонати на Бетховен и Брамс. А най-младият изпълнител, включен в тазгодишния фестивален афиш, 15-годишният пианист Николай Маринов – ученик в Пловдивското музикално училище „Добрин Петков“, ще бъде аплодиран от фестивалната публика на 16 юни. Даровитият Николай Маринов (с клавирен педагог Светлана Косева) е сред музикантите, които за първи път свирят в Етнографския музей под емблемата на МФКМ. За първи път на сцената на Пловдивския камерен фестивал (на 14 юни) ще излезе и Струнното трио от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин. Второто струнно трио във фестивалната програма – трио „Фогл” от Австрия, ще има концерт на 18 юни. В този състав пловдивската връзка е виолистката Елисавета Станева-Фогл. Ден преди „Фогл“ – на 17 юни, на сцената в Етнографския музей ще застанат американските китаристи със забележителна творческа биография като инструменталисти, педагози и музикални дейци: Дейвид Граймс, Грегъри Нютън и Майкъл Нигроу. Тяхното китарно трио „Камино” – единственият еднороден камерен състав тази година – е подготвило пъстрата програма, съставена от класически солови пиеси, дуети и триа за китара, повечето аранжирани от Дейвид Граймс.

Жива е и традицията Фестивалът да отбелязва юбилеи на именити музиканти. На 12 юни видният български композитор и педагог проф. Николай Стойков ще чества своята 80-годишнина с Авторски концерт. Утвърдени музиканти, от години свързани с юбиляря (клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, дуо Здравка Колева – арфа, и Цветелина Борисова – пиано, виолончелистът Анатоли Кръстев, пианистът Ромео Смилков, сопраното Анна Барбудева в клавирен акомпанимент на Анастас Славчев) ще изпълнят едни от най-ярките творби на Маестрото. Ще прозвучат както ранни песни, писани през 1967-а, така и премиерни произведения. Пловдивският цигулар с международен ореол Мичо Димитров ще отбележи 60-та си годишнина пред фестивалната публика на 15 юни.

На 20 юни МФКМ ще затвори 52-та си страница с жанров концерт, поддържащ фестивалната линия „Класика и джаз“. Честта заслужено е отредена на един от водещите български камерни състави – „София квартет”.

Традиционно Фестивалът си партнира със „Софийски музикални седмици“ и НУМТИ „Добрин Петков“. Дългогодишните спонсори на МФКМ –Козметична компания „Роза Импекс” и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, подпомагат и 52-то му издание. Генералното консулство на Република Турция и Почетното консулство на Украйна са патрони на два от 9-те концерта.