Осъдиха лихвар на две години затвор

Крими

09-06-2016, 15:11

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Илин Неризов от гр. Карлово на две години лишаване от свобода за извършено от него престъпление по чл. 252 ал. 1 от НК.  Изтърпяването на наказанието беше отложено по чл. 66 от НК с изпитателен срок от четири години.
 Подсъдимият Илин Неризов беше признат за виновен в това, че в периода от 15.08.2008 г. до неустановена дата в периода април – май 2010 г. в гр. Карлово без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки  - кредитиране, като е предоставял парични кредити на физически лица срещу получаване на лихва.
През 2008 г. подсъдимият Илин Неризов решил да започне да предоставя парични суми под формата на заеми на други лица срещу лихва.
От лятото на 2008 г. до месец април – май 2010 г. към неговите услуги се обърнали свидетелите Цветан Стойков, Божана Горанова и Стефан Колев, които изпитвали финансови затруднения, но поради невърнати банкови кредити, банковите институции им отказвали отпускането на нови суми. Така и тримата поискали от подсъдимия Неризов парични заеми, като подсъдимият се съгласил да им даде исканите суми, при което Стойков, Горанова и Колев се задължавали да му върнат по-големи средства. Разликата от първоначално взетата от тях сума представлявала лихва, която да формира печалба за Неризов. Тези заемни отношения подсъдимият прикрил под формата на други типове граждански сделки:
Свидетелят Стойков подписал договор за паричен заем, с дата 06.08.2008 г. вместо истинската дата на договаряне и даване на парите – 15.08.2008 г. и така получаването на лихвата не била изрично обявена в договора.
Свидетелката Горанова подписала предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по силата на който тя и нейният съпруг се задължавали да прехвърлят на „купувача” - подсъдимия Неризов правото на собственост върху техен апартамент в гр. Карлово.
Свидетелят Колев подписал договор за паричен заем, в който, за да се прикрие уговарянето на лихва, била посочена сумарно главница и лихва.
Поведението на подсъдимия Илин Неризов представлява дейност по системно заемане на парични средства на други лица срещу възнаграждение с цел реализиране на доходи. Такива финансови операции обаче законодателят е разрешил и възложил само на две категории юридически лица – кредитни институции /банки/ и финансови институции. 
Подсъдимият Неризов призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и изрази желание делото да се разгледа по реда на глава ХХVІІ от НПК – Съкратено съдебно следствие.
 Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд Пловдив.