Излезе нов детски православен вестник "Кандилце“

Детският православен курс по журналистика продължава и през лятото

В Благоевград излезе брой първи на детския православен вестник „Кандилце“, списван от малките журналисти в православен журналистически клуб „Кандилце“. Децата вече десет месеца под ръководството на журналистката от Радио Благоевград Антоанета Гулева подготвят журналистически материали, които се излъчват в православната рубрика „Кандилце“ към предаването „Тийн зона“ на Радио Благоевград.

Курсът за деца е съвместен проект на Православния информационен център на Неврокопската Света митрополия и Радио Благоевград.

Първият брой на вестника е издаден по повод успешното завършване на православната учебна година и активната работа на малките журналисти Ива, Антоан-Слав, Анет-Рос, Камелия, Илияна, Николета, Ани, Виктория, Елена и Светлана, чиито гласове звучат всяка събота след 10 часа в детската рубрика. На първата страница на вестника са поздравителните адреси на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който благослови начинанието, и на Елисавета Каменичка, директор на Радио Благоевград, която застана зад идеята за детска православна рубрика и приюти малките журналисти.

Във вестника може да се прочете получилото първа награда на националния православен конкурс „Бог е любов“ есе на Николета Дюлгерова „Различните хора“, интервюта с мисионера Хризостом Майдонис, с един от авторите на фотоизложбата „В градината на Божията майка“ Аврам Аврамов, с  един от авторите на документалния филм „Десницата на Свети Иван Рилски“ Красимир Кушев, с автора на книгата „Йога – път към мрака“ Дарин Алексиев и др.

Детският православен курс по журналистика продължава и през лятото. Малките журналисти са решили да посетят близките и по-далечни манастири и черкви, за да разкажат за тях в своите бъдещи материали.