Адвокатът на Цветан Василев: Той няма да бъде екстрадиран у нас

Общество

10-06-2016, 10:35

Снимка:

inlife.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

"Цветан Василев не трябва да се връща в България, защото не го чака справедлив процес. Ако той бъде екстрадиран по обвинение за организирана престъпна група, на него не може да му бъде повдигнато обвинение. Василев трябва да бъде върнат в България по обвинение за присвояване на 206 млн. лева". Това заяви в предаването “Преди всички“ по БНР адвокатът на банкера Цветан Василев, Константин Симеонов. В четвъртък прокуратурата обяви, че зад източването на Корпоративна търговска банка стои организирана престъпна група начело с Василев.

Има решение на Апелативния съд за екстрадирането на Цветан Василев. Делото се връща на първата инстанция, но не знам дали е по същество, или заради технически проблеми. Няма вероятност Цветан Василев да дойде в България, за да бъде разпитан. Молбите за правна помощ са странно изпратени в Сърбия, защото са изпратени по ектрадиционната преписка, а би трябвало да са отделно. Връчени са призовки. Това са молбите за правна помощ на Василев. Призовката е за 21 юни. Очевидно е, че най-после прокуратурата, след 2 години, се старае да пази процедурата по призоваване, за да бъде в основата на едно евентуално задочно обвинение, каквото беше предявено през 2014 година, но в нарушение на правилата.

Съдейки по изявлението на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, от вчера имат намерение за повдигане на обвинение за организирана престъпна група, което аз очаквах да се случи преди година и половина. Очевидно е, че искат да преместят делото в специализираната прокуратура и да го внесат в специализирания съд. Така си избират съд. Наблюдаващият прокурор по делото е кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура. Прокуратурата много ревниво се отнася към информацията по делото и ние не сме допускани до разпитите на свидетели. 2-годишният срок за евентуално искане за внасяне на делото в съда или прекратяване изтича съвсем скоро. За някои от обвиняемите вече изтече, коментира Константин Симеонов.

Адвокатът на Цветан Василев обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че оказва натиск върху сръбските власти за екстрадирането на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ.

Сърбия е независима държава и опитите на главния прокурор Сотир Цацаров да се меси във вътрешните й работи не се харесват. Той направи няколко опита да сезира ЕК заради това, че екстрадиционната преписка в Сърбия се развива бавно, като се опитваше да влияе на предприсъединителния процес на Сърбия в ЕС. Имам информация от ЕК, че това е недопустимо, отбеляза адвокатът на Цветан Василев. Константин Симеонов: Цветан Василев няма да бъде върнат у нас