Митьо Очите - примитивен с природна хитрост, отсече Б. Ботев

По думите му превантивната дейност е задължение на оперативните служби, намеквайки, че е можело да се предотврати стрелбата

Сложна натура, могат да се водят разговори с него, до известна степен примитивен, но в основата си има една природна хитрост, която е в психиката му, в цялата му дейност. Това заяви Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел „Убийства”, пред bTV, който направи психологически профил на Димитър Желязков-Очите.
Според Ботев с времето Очите се изгради като една от водещите фигури на Несебър, където дълги години всички се съобразяват с него.
Бившият шеф на отдел „Убийства” обясни, че Очите контролира добра организация, свързана с добри приходи, добри печалби, добро разпределение на печалбите.
Има тежки случаи в Несебър, включително убийства, които така или иначе организирани от неговите хора, индиректно, не е ставало без неговото съгласие, добави Ботев и поясни, че Митьо Очите се наложи с брутални действия, с прийоми и жестокост в първите периоди на сформирането на организираната престъпност.
Ботев изтъкна, че не е убеден, че мотивът е свързан с битов инцидент, но и не каза конкретно каква е причината за случилото се.
По думите му превантивната дейност е задължение на оперативните служби, намеквайки, че е можело да се предотврати стрелбата.
Иначе Ботев подкрепи позицията на премиера Борисов, че полицията не си е свършила работата пред болницата, където е настанен Митьо Очите, определяйки го като слабост.
В една такава сложна ситуация се правят грешки, но не са умишлени грешките, добави той.
Ботьо Ботев смята, че групата на Очите е отишла да направи една наказателна акция, а другата страна в ресторанта е била подготвена, че Димитър Желязков ще посети заведението, но никой не е очаквал, че ще се стигне до такъв край.