Гризман и компания тръгват към трета европейска титла за Франция

Дешан ще върви по пътя на Зидан

Най-после! На "Стад дьо Франс" в 22 часа започва първото европейско първенство с 24 отбора. Началната среща на шампионата е между домакините от Франция и тима на Румъния.

Най-силният френски национал в момента Антоан Гризман и компания тръгват в поход за трета европейска титла. Първата бе през 1984 година с магическото каре Платини-Жирес-Тигана и Фернандес. Тогава, по терените на Франция, Мишел Платини отбеляза рекордните досега 9 гола в европейско първенство. Тимът бе воден от Мишел Идалго.

През 2000-ата година Зидан и компания буквално откраднаха под носа на италианците на стадион "Де Куип" в Ротердам европейската титла след изравнителен гол на Силвен Вилтор в самия край на редовното време. А след това Давид Трезеге вкара златния гол и момчетата на Роже Льомер записаха втора евротитла за Франция.

В оня отбор бяха двама изявени сега треньори. Става въпрос за Зидан, който преди по-малко от две седмици спечели своята първа крупна титла като треньор. Направи го начело на Реал (Мадрид) като взе 11-ата КЕШ/ШЛ. Сега остава и тогавашния капитан на отбора Дидие Дешан, който има домашна шампионска титла с Марсилия, да стане европейски шампион, освен като играч, и като треньор.

От другата страна на днешния мач са румънците. Безспорно, ние в България, ще ги следим много внимателно. Трима играчи на Лудогорец са на европейското във Франция. В днешния мач, атаката може би ще се води от Клаудиу Кешеру. Другите двама футболисти от "орлите" са Моци и Препелица.

Пресен е споменът от първенството през 2004 година в Португалия. Тогава, на откриването, Гърция победи домакините с 2:1 и после ги би и в последния мач с 1:0 с гол на Харистеас. И елините станаха най-изненадващия европейски шампион. Вярно, треньор им бе опитния германец Ото Рехагел. И тук може да потърсим прилики с рутинирания наставник на румънцинте Ангел Йорданеску.

Така, че трябва да внимаваме какво ще стане в днешния двубой на откриването. Франция би трябвало да победи и да върви така до финала на 10 юли, където да чака голям съперник в битка за третата европейска титла на "петлите". Но този съперник може да бъде и Румъния, ако нещата от първенството в Португалия се повторят...