Спортът като средство за социално включване

Спорт

11-06-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Спортна инициатива с цел превенция на социално уязвими младежи

На 11 и 12 юни /събота и неделя/ 2016 г. се провежда младежки спортен празник за популяризиране на спорта като средство за социално включване. Инициативата ще се проведе в спортен комплекс „Спортна София“ (ж.к. „Зона Б-5“, ул. „Българска морава“ № 2), информират от Софийска община.
   
Участие ще вземат младежи от уязвими групи и млади хора, които са постигнали самостоятелност в живота си, аматьорския футболен сборен състав Тwitter Ритане, Клуба на австрийците в България и ученици от Американския колеж.
Програмата предвижда на 11 юни /събота/ 2016 г. да се проведат футболните мачове, а на 12 юни /неделя/ – турнирите по плажен волейбол, баскетбол и тенис на маса. Младежите, които покажат най-добрите спортни умения и тактики ще бъдат отличени с награди.
   
Спортните игри по време на младежката инициатива се провежда с цел превенция на социалното изключване и насърчаване на личностното развитие на младите хора в неравностойно положение. Включването на младежите в спортни дейности не само ги приучава на дисциплина и постоянство, но и придобиват умения за общуване и работа в екип. В спорта те се научават и на „феър плей“ (в превод „честна игра“), което пък е съществено за тяхното персонално развитие.
   
Спортната проява се организира от Фондация „Конкордия България“ в партньорство с Наблюдавано жилище – район Нови Искър, Фондация „Защитено жилище ЗАЕДНО“, Фондация за социална промяна и включване и Клуба на австрийците в България.
   
Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на София за европейска столица на спорта за 2018г.