Кметът на Букурещ обясни плановете си за безплатен градски транспорт

Безплатен ще е градският транспорт извън пиковите часове

Избраната за кмет на Букурещ Габриела Фиря направи някои уточнения във връзка с проекта си за осигуряване на безплатен наземен обществен транспорт в румънската столица, съобщава информационният сайт Зиаре. На страницата си във Фейсбук Фиря, която беше кандидат на Социалдемократическата партия на състоялите се в неделя местни избори, обясни, че за начало ще бъде предоставен безплатен достъп до градския транспорт извън пиковите часове.

"Заявих и подчертавам, че ще приложа тези мерки в разумни срокове. Стъпките са следните: собствена лента за автобусите на градския транспорт, такситата, спешната помощ и пожарната служба, допълване на автопарка с най-малко още 300 автобуса, чистота в автобусите, сигурност на пътниците, климатизация през лятото, безплатно пътуване, в началото преди и след пиковите часове на трафика", посочи Фиря.

Същевременно тя успокои служителите на компанията за обществен транспорт в Букурещ, които се опасяват от съкращения. "Служителите на градския транспорт няма защо да се тревожат. Аз искам да създавам работни места, а не да създавам безработица", увери Фиря.

Габриела Фиря, която спечели изборите с близо 43 процента от гласовете, обяви неотдавна, че един от проектите, които ще инициира като кмет на Букурещ, ще бъде осигуряването на безплатен наземен обществен транспорт в столицата, информира БНТ.