Извънредно положение в Орландо! (обновена)

50 са убитите, други 53-ма са ранени. Нападателят е застрелян от полицията

29-годишният живеещ във Флорида афганистанец Омар Матийн е стрелецът, който уби най-малко 50 души и рани десетки други в нощен клуб в Орландо по-рано днес, предаде ВВС, като се позова на разследващите и местните власти.

Това вероятно ще се окаже най-голямото масово убийство с огнестрелно оръжие на американска територия в историята.

По първоначални данни, Матийн е преминал обучение по боравене с оръжие. Той беше убит от полицията, след като нахлу в дискотека „Пулс” в пистолет и щурмова карабина и опита да вземе заложници.

Заведението е популярно и сред хомосексуалистите в региона.

Първоначалните информации бяха за около 20 жертви, но в рамките на деня стана ясен истинският мащаб на трагедията.

Над 50 души остават в болница след инцидента.

Припомняме, че стрелбата е само дни след като в същия град бе убита американската певица Кристина Грими.

На първата среща с журналисти агент на ФБР, отговарящ за разследването, отвърна на въпрос дали нападателят е свързан с радикален ислям или дори с "Ислямска държава", че "има предположения, че може да е имал симпатии към тази идеология, но в момента не можем да го твърдим категорично".
На втората пресконференция на градските, щатските и федералните служби представителят на ФБР заяви, че дасега не може официално да потвърди идентичността на нападателя.

Президентът Барак Обама е бил информиран за подробности около стрелбата в Орландо и е наредил федералните власти да предоставят на полицията във Флорида всички необходими средства и съдействие в разследването, съобщи Белият дом.

 

 

 

Президентът на САЩ Барак Обама осъди като "акт на терор и омраза" най-масовото убийство със стрелково оръжие в историята на Съединените щати.

"Нито един акт на терор и омраза не може да промени това, което сме", каза президентът по време на много кратка реч на живо от Белия дом. Президентът обяви, че ФБР е започнала разследване за тероризъм. 

Стрелецът, идентифициран от медиите като Омар Седики Матийн, 29 годишен американски гражданин от афганистански произход, е действал сам. Малко преди да извърши атентата той е обявил на спешния телефон 911, че се заклева във вярност към терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщиха CNN и NBC. 

Малко след речта на Обама Ислямска държава пое отговорността за терористичната атака в Орландо.