Млади украински виртуози със сонатен концерт на Камерния фестивал

Пловдив Лайф

13-06-2016, 09:34

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 13 юни, понеделник, 20:00 часа в Етнографския музей е сонатният концерт на цигуларя Максим Гринченко и пианиста Роман Лопатински – млади украински виртуози с впечатляваща изпълнителска кариера. За пореден път МФКМ в Пловдив представя млади музикални дарования от Украйна. И Гринчено (от Виница), и Лопатински (от Киев) започват да свирят още като деца. И двамата стават лауреати на десетки национални и международни конкурси още по време на обучението им (цигуларят – в Националната музикална академия на Украйна, пианистът – и в Международната клавирна академия в Имола – Италия). Всеки поотделно развива активна концертна дейност. Максим Гринченко се изявява като солист и камерен изпълнител в престижни концертни зали в Санкт Петербург, Нижни Новгород, в Украйна, Полша, Беларус, Германия, Франция, САЩ и др. Солист е на Областната филхармония на Виница. Концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна. Член е на Международната благотворителна фондация на Владимир Спиваков. Роман Лопатински концертира в Литва, Германия, Полша, Швейцария, Израел, Италия, Франция, Мароко, САЩ. Свирил е с оркестъра на Германското радио, с Фестивалния оркестър на Имола, Италия, имал е самостоятелен концерт на Международния фестивал „MиTo”, а през 2014 г. е ангажиран от Сорбоната в Париж.

От богатия си репертоар Гринченко – Лопатински са избрали за фестивалната публика две емблематични сонати за цигулка и пиано: Кройцеровата соната на Бетовен и Cонaтaта за пиано и цигулка № 3, оп. 108, ре минор от Брамс.

Украинската сонатна вечер епод патронажа на инж. Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на МФКМ.

Изненада за фестивалната публика е концертът утре, 14 юни, 20:00 часа – на същото място – Етнографския музей. На този подиум дебютира Струнното трио от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, Турция.