Английска гимназия „Райко Цончев“ отбелязва патронния си празник

Мисия Добрич

13-06-2016, 12:00

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

С изложба и благотворителен търг

Традиционно гимназията отбелязва своя патронен празник на 29 юни, Петровден, когато преди 108 години е положен първият камък на училището, което е финансирал благодетелят на Добрич и патрон на гимназията Райко Цончев. На 21 февруари 1905 година Райко Цончев подарява 30 000 златни лева на Добричкото общинско управление за построяване на първото класно училище в Южна Добруджа. Първият камък е положен на Петровден-29 юни 1908 година.

По повод честването на патронния празник тази година, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ организира редица събития, с които да почете патрона на гимназията.

В тази връзка от 15-ти до 24-ти юни в Младежки център „Захари Стоянов“, гр. Добрич ще бъде инсталирана изложба с рисунки на коприна и стъкло, изработени от ученици на гимназията. Изложбата ще бъде открита на 15-ти юни (сряда) от 13:00ч. и достъпна, както за ученици, учители, родители, така и за граждани на гр. Добрич.

В деня на празника ученици и учители ще поднесат цветя на барелефа на предприемача, дарителя и дееца на българското образование-Райко Цончев. А вечерта, на същия ден в гимназията ще се проведе благотворителен търг, отворен за всички благодеятели и ценители на изкуството с картините, нарисувани от учениците. Събраните средства ще се използват за подновяване техническите ресурси на училището.